Fem frågor om kiropraktik vid nackbesvär/huvudvärk

Kan kiropraktorn ta hand om min onda nacke så att den blir bra?

En legitimerad kiropraktor har expertkunskap om nacken och dess problemområden. Många nack- och huvudvärksrelaterade besvär kan behandlas mycket effektivt med kiropraktik. Om de besvär du lider av är av ett sådant slag att kiropraktisk behandling inte är lämplig, kommer din kiropraktor istället att hänvisa dig till den vårdgivare som är bäst lämpad att behandla de besvär du har.

Kan kiropraktorn bota huvudvärk?

Det finns många orsaker till huvudvärk. Kiropraktik har uppvisat goda resultat i behandling av migrän. I många fall kan det man tror vara migrän i själva verket vara feldiagnostiserad nackhuvudvärk, vilket liksom spänningshuvudvärk behandlas effektivt med kiropraktik. Om orsaken till din huvudvärk inte går att finna i funktionsstörningar kommer din kiropraktor att hänvisa dig vidare till lämplig vårdgivare.

Om jag har fått migrän en gång, kommer jag då alltid att ha det?

Nej. Ofta går olika slags huvudvärkssymptom över i varandra. Det är vanligt att spänningshuvudvärk går över till att bli nackhuvudvärk, vilket kan övergå till migrän, vilket i sin tur kan förvärra nackhuvudvärken.

Hur lång tid tar det att behandla mina nackbesvär/min huvudvärk med kiropraktik?

Antalet behandlingar som krävs för att du ska bli bra beror på orsaken till dina besvär och hur länge du haft dem. Generellt kan man säga att ju längre tid du går med nackbesvär/huvudvärk, desto längre tid tar behandlingen. Och ju tidigare funktionsstörningen åtgärdas, desto mindre risk är det att du får bestående besvär av den.

Hur vet jag när jag är färdigbehandlad?

Kiropraktik kan ofta ha en snabb effekt på smärta från nackbesvär och huvudvärk. Förutom att bli av med din värk så är det också viktigt att återställa nackens funktion vilket kan kräva fler behandlingar. När smärtan är borta och funktionen är återställd behöver du diskutera med din kiropraktor om du dessutom behöver fortsatt förebyggande behandling.